Volg ons op:

Hoe werkt waterstof verbranden?

Waterstof is net als benzine of aardgas te gebruiken als brandstof. Het is kleurloos, reukloos en smaakloos, waardoor wij het als mens niet kunnen waarnemen. Het is ook niet corrosief, al kan het sommige metalen wel aantasten en broos maken.

Waterstof kun je door middel van elektrolyse produceren. Als je waterstofgas vervolgens verbrandt, ontstaat warmte en water. Je kunt de energie van elektriciteit dus met elektrolyse ‘opslaan’ in waterstof en de energie weer vrij laten komen uit de waterstof door het te verbranden. Bij de omzetting door middel van elektrolyse gaat 20 tot 25% van de energie verloren.

Waterstof verbranden

Bij waterstof verbranden kan het werkingsprincipe van aardgas behouden blijven. De zelfontbrandingstemperatuur van aardgas en waterstof lijken sterk op elkaar, bij beiden is deze meer dan 538℃. Wat wel anders is en waar rekening mee gehouden moet worden, is o.a. lekdichtheid, de compatibiliteit van materialen en vooral het verbrandingsgedrag.

De vlamsnelheid bij waterstof verbranden is namelijk hoger dan bij methaan. Hierdoor stijgt het drukverlies en ventilatoren moeten aangepast worden, waardoor niet gewerkt kan worden met huidige branders. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat het de ontsteking niet te laat plaatsvindt. Waterstof is namelijk erg reactief en ontbrandt makkelijk, er moet dus met korte ontstekingstijden gewerkt worden.

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is. Ook met waterstof verbranden hebben we ruime ervaring.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.

Neem contact op:


Bekijk ook

Drogen

ICE-BT levert een breed scala van industriële verwarmingssystemen voor diverse droogprocessen.
Bekijk toepassing

GBP Burner

De GPB Burner is een luchtverwarmingsbrander met eenvoudige werking en robuuste, betrouwbare prestaties.
Bekijk product

Swirl Brander

De Swirl brander combineert een hoge vlam uittrede snelheid met een groot vlam oppervlakte.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie