Volg ons op:

Warmtebehandeling

Neem contact op:

Contactformulier toepassingen

Engineering, fabriceren en inbedrijfstelling van warmtebehandelings-ovens.

Warmtebehandeling is een materiaalkundig proces dat de eigenschappen van een materiaal wijzigt. Afhankelijk van de gekozen temperatuur, gebruikte kracht tijdens het proces en de tijdsduur van de behandeling kan een materiaal bijvoorbeeld harder, zachter, sterker of taaier gemaakt worden. Enkele voorbeelden zijn patenteren, temperen, (waterstofarm) gloeien (ook wel ontlaten) en harden. Een materiaal kan ook een warmtebehandeling krijgen als bijverschijnsel, wanneer er door een ander proces warmte vrijkomt, zoals bij lassen, extruderen of walsen.

Verschillende warmtebehandelingsprocessen worden uitgevoerd met industriële ovens. Deze processen worden gebruikt om de materiaaleigenschappen te veranderen volgens specificaties. De warmtebehandelingen kunnen worden uitgevoerd met de volgende variabelen: temperatuur, tijd en atmosfeer. De ovens die wij leveren kunnen de warmte direct of indirect aan het proces toevoeren.

Wij leveren onze oplossingen voor de volgende processen:

Tempereren
Temperen is een warmtebehandeling, toegepast op ijzerlegeringen, zoals staal of gietijzer, om de elasticiteit en plasticiteit van een materiaal te vergroten, door de hoge hardheid van de legering (verkregen door harden) te verlagen. Een verlaging in hardheid gaat doorgaans samen met een toename van de ductiliteit, en een afname van de brosheid. Temperen wordt normaliter toegepast op een werkstuk dat zojuist is afgeschrikt (zeer snel afgekoeld).

Patenteren
Patenteren is een warmtebehandeling van walsdraad waardoor deze geschikt wordt voor koude bewerking. Het draadtrekken, wat ervoor zorgt dat de treksterkte enorm toeneemt, wordt door deze behandeling eenvoudiger.

De draad wordt hierbij verhit tot boven de austeniteertemperatuur of hardingstemperatuur om daarna abrupt te worden afgekoeld tot de transformatietemperatuur die daarna enige tijd constant wordt gehouden. De verhitting in een austeniteringsoven gaat tot zo’n 900 °C. Het koelen in een loodbad of tegenwoordig vaak zoutbad gaat tot zo’n 500 °C, afhankelijk van het koolstofgehalte.

Harden
Harden is een term uit de metaalkunde die wordt gebruikt voor het proces waarbij de slijtvastheid en daarmee de hardheid van een metaallegering verhoogd wordt. Deze toename van de hardheid van een legering kan nuttig zijn in een breed scala aan toepassingen.

Het harden van een legering gebeurt middels een warmtebehandeling, waarbij de legering eerst boven een zekere temperatuur gebracht wordt, en vervolgens zodanig snel wordt afgekoeld, dat er martensiet ontstaat. Deze fase is zeer hard door de vele interne spanningen die er in het materiaal zitten.

Gloeien
Gloeien of ‘ontlaten’ is een warmtebehandelingsproces dat in de metallurgie gebruikt wordt om spanningen of onregelmatigheden uit een ruw stuk metaal te verwijderen.

Het metaal wordt in een hete oven gelegd, waarbij het gloeiend heet wordt verhit. Door de hoge temperatuur verzachten de verbindingen tussen de metaalatomen, waardoor het metaal minder bros wordt en het dus beter bewerkt kan worden.

Afschrikken
Afschrikken of schrikken is een vorm van warmtebehandeling waarbij een materiaal zeer snel wordt afgekoeld om bepaalde materiaaleigenschappen te bereiken.


Bekijk ook:

Warmtebehandeling

Verschillende warmtebehandelingsprocessen worden uitgevoerd met industriële ovens.
Bekijk toepassing

PMP-pomp

Deze nieuwe innovatieve PMP-machine is geschikt voor diverse toepassingen.
Bekijk product

GBP Burner

De GPB Burner is een luchtverwarmingsbrander met eenvoudige werking en robuuste, betrouwbare prestaties.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie