Volg ons op:

Wat zijn boiler branders?

De meeste ketels worden verwarmd door boiler branders, ook wel ketelbranders genoemd. Deze boiler branders zijn de functionele componenten van ketels die door verbranding van een fossiele brandstof, waaronder aardgas, met lucht of zuurstof voor de warmte-inbreng zorgen. Ze zijn verkrijgbaar als onderdeel van een ketelpakket, als stand-alone product voor klantspecifieke installaties of als vervangingsproduct.

De warmteoverdracht van boiler branders is vaak een gecompliceerd proces vanwege de turbulente vloeistofstroom, chemische reacties op hoge temperatuur en spectrale gasvormige straling.

Soorten boiler branders:

Gasbrander:

Binnen de industrie worden vaak gashogedrukbranders gebruikt. Dit houdt in dat gas onder hogere druk wordt aangeleverd waardoor het mogelijk is om grotere hoeveelheden gas te verbranden en hogere vermogens te behalen.

Een gasbrander mengt aardgas (brandstof) en lucht (zuurstof) tot een brandbaar mengsel en regelt de ontsteking. De brander zuigt lucht aan en vermengt dit met aardgas waardoor een brandbaar mengsel ontstaan.

De moderne branders zijn standaard modulerend. Modulerend houdt in dat de branderactiviteit, en daarmee het energieverbruik, exact op de warmtebehoefte afgestemd wordt.

Boiler branders

Het is ook mogelijk om, met behulp van zogenaamde duel fuel branders, meerdere brandstoffen te verbranden in dezelfde brander. Dit kan handig zijn wanneer de toevoer van gas niet optimaal of constant is en/of wanneer biogas wordt geproduceerd en dit niet altijd voorhanden is.

Oliebrander:

Olie is van nature erg stroperig, niet explosief en niet licht ontvlambaar. De dampen van olie kunnen daartegen een explosief mengsel vormen. Het verbrandingsproces van olie is vergelijkbaar met het verbrandingsproces van gas. Het verschil zit met name in de aanvoer van de brandstof.

Er zijn twee soorten oliebranders.

  1. Verdampingsbranders: In de verdampingsbranders gaat de vloeibare brandstof onder lage druk door een buis naast de vlam, waar de verdamping plaatsvindt. De dampstroom komt met hoge snelheid uit een opening en voert primaire lucht mee.
  2. Verstuivende brander: Verstuivingsbranders hebben een inrichting voor het verstuiven van vloeibare brandstoffen voordat de daadwerkelijke verbranding plaatsvindt. Voor verneveling wordt aanvankelijk een straal of een dunne vloeistoffilm verkregen die met een geschikte snelheid in de open atmosfeer kan komen.

Door de olie te verwarmen wordt de viscositeit lager en kan de olie beter worden getransporteerd. Het voorverwarmen hoeft niet gezien te worden als energieverlies, want de temperatuur van de olie hoeft minder ver te worden opgewarmd bij de verbranding zelf.

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.


Bekijk ook

Warmtebehandeling

Verschillende warmtebehandelingsprocessen worden uitgevoerd met industriële ovens.
Bekijk toepassing

PMP-pomp

Deze nieuwe innovatieve PMP-machine is geschikt voor diverse toepassingen.
Bekijk product

Forney Branders

Gerespecteerd voor hun ontwerp en vakmanschap, produceert Forney een breed programma aan branders.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie