Volg ons op:

Hoe werkt een aluminium smeltoven?

Voordat aluminium daadwerkelijk gesmolten wordt in een aluminium smeltoven, vinden er een aantal andere stappen plaats. Aluminiumproductie begint bij de grondstof Bauxiet, waaruit aluinaarde wordt onttrokken. Uit aluinaarde kan uiteindelijk pure aluminium onttrokken worden, welke na bewerking in een oven gebruikt kan worden voor verdere bewerking.

Bauxiet:

Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet. Bauxiet is een erts, welke voor een groot deel uit aluminiumoxide bestaat. Omdat aluminium van nature makkelijk bindt met zuurstof wordt het alleen in de vorm van een oxide aangetroffen. Het het vinden van zuiver aluminium is onmogelijk.

Aluminium smeltoven

Aluinaarde:

Om zuivere aluminiumoxide (aluinaarde) te onttrekken aan het bauxiet, wordt het bauxiet in grote hoeveelheden aangeleverd en fijngemalen. Vervolgens wordt aan het bauxiet een oplossing van bijtende soda en water (natronloog) toegevoegd. Hierdoor lost alleen de aluminiumoxide op. Dit proces is vernoemd naar Karl Bayer en wordt daarom ook wel het Bayerproces genoemd.

Elektrolyseproces:

De laatste stap in het proces is het scheiden van aluminium en zuurstof in de aluinaarde. De aluinaarde wordt hiervoor in een aluminium smeltoven met fluoridenzout kryoliet gestort, wat vervolgens op een temperatuur gebracht wordt van 1000℃. De binnenzijde van het vat is bedekt met grafiet en ernaast zijn twee koolstof anodeblokken geplaatst.

Tussen deze twee blokken en het grafiet wordt een lage spanning opgewekt, maar met een hoge stroomsterkte. Dit elektrische spanningsveld zorgt vervolgens voor de scheiding van zuurstof en aluminium. Het zuivere aluminium zakt hierdoor naar de onderkant van het vat, waar het opgevangen en verwerkt wordt. De zuurstof bindt zich aan de twee koolstofblokken en wordt afgevoerd in de vorm van co2. Vanwege het benodigde spanningsveld, is aluminium smelten een enorm energie intensief proces.

Aluminium smelten:

Het smelten van aluminium is dus een ingewikkeld en kostbaar proces. Bij het ontwerpen van een aluminium smeltoven is het belangrijk om de juiste beslissingen te nemen bij het kiezen van het ontwerp van de oven, het juiste vuurvaste materiaal, de juiste branders. Bij het maken van de juiste keuzes kun je ervoor zorgen dat milieu, veiligheid en brandstofbesparing hand in hand gaan. Afhankelijk van de productie kan een oven ontworpen worden met verschillende brandersystemen. Denk hierbij aan recuperatieve branders, regeneratieve branders of zelfs vlamloze thermische oxidatie. In het ontwerp is het belangrijk om de veiligheids- en emissierichtlijnen in de gaten te houden.

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is. Ook met aluminium smeltovens hebben we ruime ervaring.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.

Neem contact op:

Contactformulier landingspagina’s

Bekijk ook

Drogen

ICE-BT levert een breed scala van industriële verwarmingssystemen voor diverse droogprocessen.
Bekijk toepassing

NOXMAT Branders

Hoge snelheid branders met geïntegreerd recuperator voor warmte terugwinning.
Bekijk product

PMP-pomp

Deze nieuwe innovatieve PMP-machine is geschikt voor diverse toepassingen.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie