Volg ons op:

Rookgasrecirculatie

Rookgasrecirculatie is een proces waarbij een deel van de rookgassen uit een verbrandingsproces wordt gehaald en teruggevoerd wordt naar een ketel of brander. Hierdoor is er minder zuurstof aanwezig in de verbrandingszone, daalt de vlamtemperatuur en wordt de vorming van NOx beperkt.

Begin vorige eeuw werd deze techniek ook al toegepast op grote ketels. Het hielp bij het creëren van een constante temperatuur, die nodig is om stoom te produceren.

Interne recirculatie

Bij interne recirculatie worden de rookgassen door constructie van de branderkop/motor gedwongen om te recirculeren. De gerecirculeerde rookgassen worden gemengd met de verbrandingslucht in de brander of met getrapte verbrandingslucht.

Externe recirculatie

Bij externe recirculatie worden rookgassen van de hoofdstroom afgeleid door middel van een externe ventilator. Na verwijdering van stof worden deze vervolgens terug in de ketel gebracht.

Rookgasrecirculatie

Besparing & emissiereductie in ketelinstallaties

De Nederlandse industrie staat voor een grote uitdaging
de komende jaren: 19,4 Mton minder CO2-uitstoot in
2030 ten opzichte van 1990 en in 2050 willen we een
industrie die volledig klimaatneutraal en schoon is. De
Nederlandse overheid is daarom continu bezig met
nieuwe wetgeving om te zorgen dat we als land onze
klimaatdoelstellingen behalen.

Wil je besparing en emissiereductie realiseren, bijvoorbeeld in ketelinstallaties? Bekijk wat je zelf zoal kunt doen. In ons document lichten we toe hoe je in een (bestaande) ketelinstallatie besparing kan realiseren en hoe je in het proces de uitstoot kan beperken.

Formulier whitepaper besparing & emissies in ketelinstallaties

Milieuvoordeel

Omdat de vlamtemperatuur daalt, daalt ook de hoeveelheid NOx die vrijkomt. Emissies worden door middel van recirculatie verminderd met 10-25%.

LowNox branders

LowNOx-branders zijn branders speciaal ontworpen om NOx-vorming te reduceren door een goed gecontroleerde brandstof-lucht verhouding te verzekeren tijdens de verbranding. Doorgaans worden deze branders dan ook uitgevoerd in combinatie met andere beschikbare technieken, zoals rookgasrecirculatie. Op deze manier vertraagt de vorming van brandstofgebonden NOx en thermische NOx, zonder de verbrandingsefficiëntie van de installatie te verminderen.

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is. Ook met rookgas recirculatie hebben we veel ervaring.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.

Vragen over rookgasrecirculatie? Neem vrijblijvend contact op!

Contactformulier landingspagina’s

Bekijk ook

Smelten

Bij de engineering van aluminium ovens besteedt ICE -BT veel aandacht aan het ontwerp van de oven, de isolatie, de…
Bekijk toepassing

Swirl Brander

De Swirl brander combineert een hoge vlam uittrede snelheid met een groot vlam oppervlakte.
Bekijk product

PMP-pomp

Deze nieuwe innovatieve PMP-machine is geschikt voor diverse toepassingen.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie