Volg ons op:

Wat zijn oliebranders?

Een oliebrander is een brander die wordt gebruikt om de olie voor te bereiden voor verbranding. Olie is van nature erg stroperig, niet explosief en niet licht ontvlambaar. Een oliebrander is er dan ook op gebouwd om ervoor te zorgen dat (stook)olie met de juiste hoeveelheid lucht gemengd wordt en aangeleverd kan worden aan het ontstekingspunt.

Door de olie te verwarmen wordt de viscositeit lager, wordt het minder stroperig en kan de olie beter worden getransporteerd. Uiteindelijk wordt door verdamping of verneveling een brandbaar mengsel gecreëerd. Deze twee methodes worden gebruikt in de volgende drie basistypen van branders.

Oliebranders

Oliebranders van het pistooltype (verstuiven)

Dit soort oliebranders worden zo genoemd omdat ze olie onder druk door een speciale, pistoolachtige verstuiver persen. De olie wordt op deze manier opgesplitst in minuscule deeltjes en vormen zodoende een spray. Dit type oliebranders wordt ook wel verstuivings- sproeiers genoemd, omdat ze de stookolie sproeien in plaats van verdampen.

Oliebranders met verdamping (pot-type):

Bij dit soort branders wordt de stookolie voor verbranding verdampt door deze van onderaf te verwarmen. De verdampte stookolie stijgt verticaal op en wordt bovenaan verbrand.

Roterende oliebranders:

Roterende branders werken met lagedrukzwaartekracht en zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. In elk geval is het werkingsprincipe het werpen van de olie door middelpuntvliedende kracht. Hierdoor verandert het in een fijne spray.

De term oliebrander kan dus verwarrend zijn omdat het de olie niet echt verbrandt.

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.

Neem contact op:

Contactformulier landingspagina’s

Bekijk ook

Drogen

ICE-BT levert een breed scala van industriële verwarmingssystemen voor diverse droogprocessen.
Bekijk toepassing

PMP-pomp

Deze nieuwe innovatieve PMP-machine is geschikt voor diverse toepassingen.
Bekijk product

Luchtverhitters

ICE-BT produceert diverse luchtverhitters in een breed scala van toepassingen, welke op maat worden ontworpen.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie