Volg ons op:

Industriële warmtewisselaars

Industriële warmtewisselaars worden gebruikt om warmte uit te wisselen tussen twee processen. Doel van industriële warmtewisselaars is vaak om de energie in warmte (opnieuw) te benutten, welke anders verloren gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hergebruiken van warme afvoerlucht.

De warmtewisseling die plaatsvindt in dergelijke installaties kan op verschillende manieren plaatsvinden: direct, regeneratief en recuperatief.

  • Directe warmte-uitwisseling: bij deze vorm wordt de restwarmte van een proces, direct in contact gebracht met een ander deel van het proces. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een gas wat gekoeld wordt door het in direct contact te brengen met een vloeistof.
  • Regeneratieve warmtewisseling: bij deze vorm wordt de warmte in een tussenruimte opgeslagen, waardoor afwisselend koude- en warme materie stroomt. Een bekend voorbeeld hiervan is een “packed” bed van keramische of metalen korrels waardoor periodiek twee gassen stromen.
  • Recuperatieve warmtewisseling: bij deze vorm vindt de uitwisseling plaats door middel van een roterende opslag. Dit mechanisme beweegt eerst door een warm gedeelte zodat het opwarmt, en wordt vervolgens doorgedraaid naar het koude gedeelte zodat daar weer warmte wordt afgestaan.

Industriële warmtewisselaars kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden in de uitlaat van een installatie en een groot deel van de thermische energie in de rookgassen recupereren en overbrengen naar de inkomende verbrandingslucht. Hierdoor wordt de hoeveelheid brandstof die de installatie nodig heeft verminderd, wat dus een besparing oplevert in verbtuik. Voor brandstof gestookte industriële verwarmingsprocessen is het op deze manier voorverwarmen van de verbrandingslucht naar de branders, een van de krachtigste manieren om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren.

Onderstaand zie je een indirecte industriële luchtverhitter, waarin een industriële warmtewisselaar gebouwd zit.

Industriële warmtewisselaars

Over ICE-BT

ICE-BT specialiseert zich in industriële hoge temperatuurprocessen en ondersteunt bedrijven in het hart van hun productie. Vanuit een specifieke behoefte en/of vraagstuk engineeren en ontwerpen wij totaaloplossingen waarbij maatwerk, efficiëntie, duurzaamheid, reproduceerbaarheid en het verlagen van de total cost of ownership de standaard is.

Bekijk hier onze toepassingen waar we gespecialiseerd in zijn of ga direct naar de producten waar we mee werken.

Neem contact op:

Contactformulier landingspagina’s

Bekijk ook

Naverbranding

ICE-BT levert, ontwerpt, produceert, installeert en stelt, nieuwe naverbranders of upgrades van bestaande installaties in bedrijf.
Bekijk toepassing

Luchtverhitters

ICE-BT produceert diverse luchtverhitters in een breed scala van toepassingen, welke op maat worden ontworpen.
Bekijk product

Forney Igniters

Forney Produceert de meest betrouwbare en stabiele ontstekers in de industrie.
Bekijk product

Bouw samen met ons uw innovatie